Αρχική / Ασφάλεια / Εξ αποστάσεως ηλεκτρονική υπογραφή

Εξ αποστάσεως ηλεκτρονική υπογραφή

Για ψηφιακή υπογραφή εγγράφων
Απευθύνεται σε : Διδάσκων | Προσωπικό | Φοιτητής

Η Αρχή Πιστοποίησης των Ελληνικών Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων (HARICA), έχει αναπτύξει μια νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής υπογραφής (remote eSignature) με την οποία σκοπεύει να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιστοποιητικών εγκεκριμένων υπογραφών (η HARICA εκδίδει τα ψηφιακά πιστοποιητικά Class A και Class B).

Μέσω της νέας υπηρεσίας κι εφόσον ανήκετε στο μόνιμο προσωπικό του ΠΠ ή εργάζεστε με σύμβαση, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα νέο πιστοποιητικό Εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής που επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής:

  1. με ηλεκτρονική αίτηση,
  2. χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία,
  3. που θα σας επιτρέπει να υπογράφετε έγγραφα από οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή/smartphone/tablet)  ή λειτουργικό σύστημα, χωρίς την ανάγκη χρήσης φυσικού μέσου αποθήκευσης του πιστοποιητικού, αλλά μέσω μιας ιστοσελίδας.

Η Υπηρεσία αφορά:

  1. (Συμβασιούχους – Ερευνητέςγια υπογραφή σύμβασης με τον ΕΛΚΕ. (διάρκεια ζωής πιστοποιητικού: 30 ημέρες)

Για την χρήση της υπηρεσίας πρέπει να :

  1. Διαθέτετε Ενεργό λογαριασμό UPnet ID.
  2. Ισχύουν ειδικές προϋποθέσεις των κειμένων πολιτικής και διαδικασιών της Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού Harica

Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται από την ιστοσελίδα https://cm.harica.gr  επιλέγοντας «Σύνδεση με Ιδρυματικό Λογαριασμό/Connect with Academic account».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους:

  • Γιώργος Κριμπάς  2610.99.78.33  kribas@upatras.gr
  • Φίλιππος Κίτσος  2610.99.72.67  kitsos@upatras.gr

Το ψηφιακό πιστοποιητικό ενός χρήστη είναι για τον ηλεκτρονικό κόσμο το ανάλογο της αστυνομικής ταυτότητας ή της ιδιόχειρης υπογραφής, γι’ αυτό και η χρήση του επιβάλλεται να είναι αυστηρά προσωπική. Τονίζεται ότι το Upnet δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλεια ή λανθασμένη χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Διαβάστε την τρέχουσα Πολιτική της Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού Harica

Πόσο διαρκεί το νέο πιστοποιητικό της υπογραφής μου;

Η διάρκεια ισχύος του είναι 1 έτος. Θα μπορείτε να εκδώσετε άμεσα νέο πιστοποιητικό με τη λήξη.

Χρειάζεται να ρυθμίσω κάποιο πρόγραμμα στη συσκευή μου για να υπογράφω έγγραφα με τη νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως υπογραφής;

Δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση στη συσκευή σας (π.χ. drivers, Acrobat Reader, κτλ). Η διαδικασία υπογραφής μπορεί να γίνει και με ανέβασμα του εγγράφου μέσα στο portal https://cm.harica.gr. Έτσι, μπορείτε να υπογράφετε ένα έγγραφο όπου κι αν βρίσκεστε αρκεί να διαθέτετε πρόσβαση στο δίκτυο και τους απαραίτητους κωδικούς.